Over de brander

De brander wordt horizontaal voor de branderpoort op een paar bakstenen gelegd. Zorg ervoor dat de propaanvlam niet tegen de ovenplaat gericht is maar horizontaal naar de isolatiebeschermplaat.
Steek de brander niet in de brander opening. De voorzijde van de brander moet gelijk zijn aan de buitenzijde van de oven. Op die manier trekt de brander nog secundaire verbrandingslucht in de oven.


Om de brander aan te steken gebruik je het beste een piezo (vonk) gasaansteker in plaats van lucifers of een gewone aansteker.


Gasaansteker

Verzeker jezelf ervan dat de zwarte afdichtingsring op zijn plek is aan de binnenkant van de wartelmoer.

Koppel de drukregelaar aan de gasfles. De gaskraan op de gasfles is hierbij gesloten. Let op: De schroefdraad aansluiting gasfles / drukregelaar is linkse draad. D.w.z. vast en weer losdraaien gaat precies andersom als dat je gewend bent.
Draai de instelknop van de drukregelaar terug totdat die volledig uit de drukregelaar is. Draai hem er vervolgens weer 1 of 2 slagen in. Op deze manier ben je er zeker van dat de drukregelaar gesloten is en er geen gas uit de brander stroomt wanneer je de afsluiter op de gasfles opent.
Hou de brander in je hand en open de kogelafsluiter. Doordat de drukregelaar gesloten is zal er geen gas uit de brander stromen.
Draai nu de instelknop van de drukregelaar langzaam in. Je gaat nu op zoek naar het moment dat je voor het eerst gas uit de brander hoort stromen. Juist genoeg om de brander aan te steken maar ook niet meer dan dat. Na een aantal slagen voel je dat de instelhendel tegen het membraam komt. Als je nu voorzichtig nog iets verder draait hoor je dat het gas begint te stromen. Op dat moment stop je met draaien aan de instelhendel en ontsteek je de brander. Hou hierbij de gasaansteker tegen de keramische branderkop en niet op enige afstand ervoor. Doordat de gasdruk minimaal laag is (de drukregelaar geeft nog steeds een druk van nagenoeg 0 bar aan) is de vlam die je krijgt bij het aansteken klein. Daarom is het ook belangrijk dat je op het moment dat het gas begint te stromen de drukregelaar niet verder indraait. Bij een hogere gasdruk wordt het alleen maar moeilijker om de brander aan te steken. En mocht het dan ineens wel lukken sta je gelijk met een bulderende brander in je hand.

Manometer Tijdens het aansteken van de propaan brander is de gasdruk indicatie op de manometer nagenoeg 0 bar.

(C) 2005 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken