Het stookproces |
||
Stook je de oven voor de eerste keer dan is het raadzaam om wat extra tijd voor het opwarmen te nemen. De ovenplaat hebben wij al onbelast voor je gestookt op 950 °C, iets wat door de fabrikant wordt voorgeschreven. Desondanks kan de ovenplaat tijdens een periode van opslag weer vocht opnemen. |
||
A.
|
||
Ontsteek de brander volgens de procedure zoals uitgelegd bij -D. Over de brander- en plaats hem horizontaal voor de branderpoort. Voorzijde branderkop gelijk aan buitenzijde ovenvat. |
||
Opmerking
|
||
Het voorverwarmen zoals we dat hier omschrijven is met name nodig als je de oven voor de eerste keer stookt tijdens een stookdag. Je kunt deze opwarmtijd naar eigen inzicht aanpassen als je de oven meerdere keren achter elkaar stookt. Maar zorg ervoor dat je werkstukken wel goed droog zijn voordat de temperatuur boven de ca. 150 °C komt. En zelfs met deze laagst mogelijke gasdruk maar met de deksel op de oven kan de temperatuur al snel tot "gevaarlijke" waarden stijgen indien je werkstukken niet goed droog zijn. |
Opwarmen Ook met een minimale druk kan de temperatuur in de oven al te hoog worden wanneer je werkstukken niet volledig droog zijn. |
|
B.
|
||
Na deze periode van opwarmen en wanneer de werkstukken helemaal droog zijn verhogen we de gasdruk naar een waarde die overeenkomt met de halve capaciteit op het technisch detailoverzicht van de oven op deze site. |
Schaaldetail manometer 0-6 Bar |
|
C.
|
||
Werk je met een pyrometer dan is het makkelijk te constateren dat na 30 minuten de temperatuurstijging langzamer verloopt. Tijd om de gasdruk verder te verhogen naar de top gasdruk. Kijk voor de juiste drukindicatie op de desbetreffende detailpagina van de oven. |
Top gasdruk |
|
(C) 2005 - Alle rechten voorbehouden |