Het uitladen van de oven |
||
Wanneer de temperatuur in de oven boven de 900 °C stijgt wordt het belangrijk dat je de voortgang in de oven controleert in plaats van je uitsluitend te richten op de temperatuur die de pyrometer aangeeft. Neem het besluit om te stoppen met stoken op basis van wat je ziet in de oven. Via het schoorsteengat in de deksel kun je voorzichtig de werkstukken in de oven bekijken. |
||
Belangrijk
|
||
Uit de schoorsteenopening in de deksel van de oven komt hete lucht die in staat is om haren en wenkbrauwen in een fractie van een seconde te verbranden. Kom daarom nooit direct boven de schoorsteenopening om je werk te bekijken. Draag een beschermbril en handschoenen en scherm je gezicht af. Kijk altijd schuin vanaf de zijkant in de oven. Zorg er daarom bij het inladen ook al voor dat je het meest kritische (hoogste) werkstuk goed op deze manier kunt bekijken. Controleer dit voor dat je begint met het stoken van de oven. |
||
Een zaklamp met een krachtige gerichte lichtbundel is erg makkelijk om te kijken of de glazuur goed is. Zolang de oven nog niet op temperatuur is, ziet de glazuur er mat uit. Wanneer de glazuur begint te zweten, of in meer of mindere mate begint te schuimen nadert de smelttemperatuur. Glazuur die gesmolten is ziet er glanzend uit en schittert wanneer je het raakt met de lichtbundel. Zodra je op die manier vaststelt dat de glazuur goed is kun je het stoken stoppen. |
||
(C) 2005 - Alle rechten voorbehouden |