U bevindt zich hier: Raku branders Branderset #1  
 BRANDERSET #1
Thermische Veiligheid
Slangbreukbeveiliging
 RAKU BRANDERS
Branderset #1
Branderset #2

BRANDERSET #1

Branderset #1 4400 - 15 kW/0,6 Bar

De Branderset #1 4400 - 15 kW/0,6 bar is de standaard branderset die geleverd wordt bij de Rakuovens Type 160 & 260


 

Standard Propane burner assembly

Technische spec. excl. thermische veiligheid

Gasdruk   Brandervermogen   Gasverbruik  
Bar   kW   kg/uur  
0,2  0,6 
0,4  13  0,9 
0,6   15   1,1 
0,8  18  1,3  

De branderset bestaat uit:

Instelbare drukregelaar
Met de drukregelaar wordt de gasdruk zoals die heerst in de propaantank gereduceerd naar een bruikbare gasdruk voor de brander.
De druk die de drukregelaar afgeeft aan de brander is instelbaar en daarmee kunnen we het stoken van de oven kontroleren.
De drukregelaar wordt aangesloten aan de gastank middels een wartelmoer (Steeksleutel Nr. 30) die voorzien is van "linkse" Shell schroefdraadaansluiting. Kontroleer bij elke keer dat u de regelaar aansluit dat de afdichtingsring in de wartelmoer aanwezig is, ook wanneer de gaskraan op de gasfles voorzien is van een afdichtingsring.
De wartelmoer goed met de hand aangedraaien en daarna met de steeksleutel gedosseerd nagetrekken. Echter niet te overdreven; vast is vast.
De werkdruk van de brander ligt tussen de 0 en 0,8 bar, met een maximum van 1,0 bar.
Het is aan te bevelen om de draaihandel waarmee de druk wordt ingesteld af en toe te smeren met een beetje b.v. siliconenspray om deze soepel te laten lopen.

Propaanslang
De propaanslang heeft een lengte van ca. 3 m. en is middels een wartelmoer (Steeksleutel Nr. 19). Ook hier is gebruikt gemaakt van linkse schroefdraad d.w.z. los en vast draaien gaat precies andersom als dat je gewendt bent.
Bij deze aansluiting wordt niet gebruik gemaakt van een afdichtingsring zoals bij de wartelmoer van de druk regelaar. Door het aandraaien van de wartelmoer wordt de slangpilaar tegen een pasrand in de drukregelaar getrokken. Ook hier geld, aandraaien met de hand en natrekken met de steeksleutel.
Kontroleer voordat je gaat stoken de conditie van de slang. Bij verkleuringen en barstjes in de slang deze vervangen. De slang is voorzien van een jaartal waarin deze gefabriceerd is. In het algemeen wordt het advies gegeven een slang ouder dan 2 jaar te vervangen.

Kogelkraan
Met behulp van de kogelkraan is de gastoevoer naar de brander af te sluiten.
-Staat de handel in het verlengde van de brander dan is de kraan open.
-Staat hij er haaks op, dan is de kraan dicht.
De kogelkraan heeft geen functie om de gashoeveelheid naar de brander te regelen door de kraan half open te zetten. Het regelen van de brander wordt uitsluitend met de drukregelaar gedaan. Tussen twee stookbeurten in volstaat het om de gastoevoer af te sluiten met de kogelkraan. De kraan van de gastank kan dan gewoon open blijven staan. Voor het ontkoppelen van de branderset dient de kraan van de gastank uiteraard altijd gesloten te worden.

Venturie brander
De propaanbrander bestaat uit (1) messing gasinspuiter, (2) gietijzeren venturiebuis en (3) keramische branderkop.

(1) Gasinspuiter
De opening van de gasinspuiter dient schoon te blijven. Mocht de deze opening zich na verloop van tijd wat vervuilen of deels geblokkeerd raken door vuil dan zal dit de branderprestatie zeker negatief beïnvloeden. Heeft u de gasinspuiter uit de kogelkraan verwijderd om deze schoon te maken dan moet u bij het monteren ervan weer gastape gebruiken. Bij de schroefdraad verbinding tussen de gasinspuiter en de venturiebuis is dit niet nodig.

(2) Venturiebuis
De vorm van de venturiebuis zorg voor de aanzuiging van de verbrandingslucht zodra propaangas via de inspuiter in de buis geïnjecteerd word. De zuigende werking van de buis is ook duidelijk te horen.
Door de luchtaanzuigopening van de venturiebuis geleidelijk en meer of minder af te sluiten kan de verhouding gas/lucht zodanig beïnvloed worden dat er in de oven een reductieve atmosfeer ontstaat.

(3) Keramische branderkop
De keramische branderkop is een breukgevoelig onderdeel. Zorgt ervoor bij het uitrollen van de gasslang dat deze niet op de grond valt. Vervang de branderkop direct indien deze kapot is.


 

Standard Propane burner assembly

Printerversie