Uiteraard moet een oven die je kiest qua grootte aangepast zijn aan de werkstukken die je maakt. Het uitladen met een tang vraagt ook ruimte om te werken. Maar bedenk ook dat een oven volstapelen met veel kleine werkstukken zoals dat bij biscuit bakken wel kan, niet goed gaat bij het raku stoken. De tijd die je beschikbaar hebt tussen uitladen en inroken is maar beperkt. Vooral met kleine werkstukken die snel afkoelen en je minder tijd laten tussen uitladen oven en sluiten rookvat.
Duurt het uitladen te lang, dan is tegen de tijd dat je het laatste werkstuk eruit hebt, het eerste waarschijnlijk al weer zo koud dat de craquelé deels weer verloren gegaan is en het bovendien niet meer goed inrookt. Ben je echter te gehaast om dit te voorkomen is de kans groot dat de laatste werkstukken niet een voldoende temperatuurschok krijgen waardoor juist hier de craquelé weer tegenvalt.
Koop je een raku oven voor persoonlijk gebruik dan is ons advies om er een te nemen waar 2 of 3 van je werkstukken inpassen. Dan kun je elk werkstuk zijn aandacht te geven die nodig is om tot het beste resultaat te komen.
Daarbij komt dat een kleinere oven met een relatief lage branderdruk gestookt kan worden. Afgezien van het gasverbruik is dat ook nog eens gunstig voor het geluid. Hoe lager de gasdruk hoe minder geluid de brander maakt. Wanneer je met mensen in de nabije omgeving (buren) rekening moet houden is dat wel zo prettig.
Heeft u vragen…. aarzel dan vooral niet om even een mail te sturen.