U bevindt zich hier: F.A.Q Biscuit bakken in een Raku oven?  
 F.A.Q
Een oven gekocht, wat heb ik nog meer nodig?
Rookoverlast?
Biscuit bakken in een Raku oven?
Heb ik een pyrometer nodig?
Superwool 607 HT Feiten
Gasflessen

BISCUIT BAKKEN IN EEN RAKU OVEN?
 

Het grote verschil tussen een raku oven en elektrische ovens is het vermogen. Raku stoken is een snelle stooktechniek waarbij de raku oven normaal gesproken in ongeveer een uur tijd op 1000 graden is.
Daar waar een temperatuurgeregelde elektrische oven zo geprogrammeerd kan worden dat de eerste uren van het stoken heel gelijkmatig gaan met een temperatuurstijging van niet meer dan 60 of 100 graden per uur, is een raku oven ook bij een minimale gasdruk al snel boven de 200 graden. Een temperatuur die al gevaarlijk is voor werk wat nog niet volledig droog is.

Om met een raku oven de temperatuurstijging geleidelijk te laten verlopen kun je deksel van de oven laten, of er slechts gedeeltelijk opleggen, de brander wisselend aan en uit doen, net zolang tot het werkstuk volledig en door en door droog is. Je moet er dus actief mee bezig zijn, maar om de geleidelijkheid te krijgen zoals bij een temperatuurgeregelde elektrische oven is moeilijk. Om dit te compenseren zul je de keuze van de klei veelal hierop moeten aanpassen. Bijvoorbeeld door klei te gebruiken met meer en/of grovere chamotte te gebruiken dan dat nodig zou zijn bij het bakken in een temperatuurgeregelde elektrische oven.

Ook het moment van bepalen of het werk voldoende droog is zodat je temperatuur kunt laten oplopen is iets wat oefening vraagt. Het beste kun je dit doen door de een glas of een spiegel boven het schoorsteengat te houden en te zien of er waterdamp vanuit het werk op dit glas condenseert. Dit moet je wel doen met een uitgeschakelde brander omdat je anders, door de verbranding van propaan altijd condens zult constateren. Dus de brander uitdoen, dan de oven even laten "uitdampen" om het vocht van de propaanverbranding wat nog in de oven zit eruit te laten. Is je werkstuk goed droog dan zul je na korte tijd na het uitzetten van de brander geen condens meer constateren aantreffen in de lucht. Is je werkstuk nog niet goed droog dan blijft de lucht uit de schoorsteen vocht bevatten ook na dat de brander uit is gemaakt.

Resumé:
Biscuit bakken in een raku oven is zeker mogelijk maar:

Kan concessies vragen t.a.v. kleikeuze.

Vraagt oefening en opbouw van ervaring. Iets wat je krijgt doordat je wellicht ook eens zult meemaken dat de temperatuur toch te snel ging of het werkstuk toch nog niet goed droog was. En dat betekent dan vaak een kapot werkstuk.


Printerversie