U bevindt zich hier: Accessoires Koppelstuk  
 ACCESSOIRES
Pyrometer
Koppelstuk
Verloop gasfles met binnendraad

KOPPELSTUK 2 TANKS / 1 BRANDER
 

Een propaangasfles bevat vloeibaar propaan. Tijdens het stoken moet dit vloeibare propaan verdampen voordat het via de drukregelaar naar de brander stroomt. Deze verdamping vraagt warmte en omdat we ongeveer een uur lang best veel gas verstoken moet die verdamping contant en ook nog in een behoorlijk tempo plaatsvinden. Tijdens het stoken zie je ook als snel een condenslaag aan de buitenkant van de gastank ontstaan. Dit is een teken dat de gasfles warmte verbruikt en zelf kouder wordt dan zijn omgeving. Het is nu belangrijk dat warmte vanuit de omgeving naar de gasfles stroomt om de verdamping continue en zonder onderbreking in stand te houden.
 
 

Is deze warmte niet of niet voldoende voorhanden dan wordt de gasfles tijdens het stoken kouder en kouder. In plaats van condens zie je dan al een laagje rijp op de tank komen. De verdamping kan de tijdens het stoken steeds toenemende gasvraag niet bijhouden waardoor het stoken steeds moeilijker gaat. Uiteindelijk kan je gastank zelfs totaal bevriezen waarmee het hele stookproces stagneert en tot een teleurstelling leidt.

Veiligheid:
Laat je niet verleiden om de gasfles schuin te zetten of neer te leggen. Uit een zekere hoeveelheid vloeibaar propaan ontstaat ongeveer 250 keer zoveel propaan gas. Je kunt je dus voorstellen welke enorme hoeveelheid energie er vrijkomt wanneer er vloeibaar gas voorbij de drukregelaar in de gasslang komt richting de brander. Dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren.


 
 

Met dit koppelstuk koppel je 2 gasflessen aan 1 brander. Het voordeel is nu dat elke gasfles maar de helft van het gas hoeft te leveren waardoor het een stuk makkelijker wordt en er minder risico van stagnatie van het stookproces is. Vooral wanneer het buiten kouder wordt en wanneer je de oven meerdere keren achter elkaar stookt met weinig tijd ertussen voor de gasfles om weer op temperatuur te komen.


 
 

Maar ook als het buiten warm genoeg is, en de deze problemen niet hebt is dit koppelstuk makkelijk. Doordat je 2 gasflessen aangesloten kunt hebben aan de gasbrander kun je rustig een fles helemaal leegstoken. Op het moment dat dit gebeurd is het slechts een kwestie van gelijktijdig de ene gasfles dichtdraaien en de andere open zonder dat je de brander en het stookproces hoeft te onderbreken.

Het alternatief wanneer je stookt met 1 gasfles is dat de brander stopzet om de drukregelaar los te draaien en aan de andere fles te koppelen. Om dit te voorkomen nemen veel mensen maar het zekere voor het onzekere. Ze beginnen dan maar met een nieuwe fles als ze er niet meer zeker van zijn om de hele stook met een al gebruikte fles te kunnen voltooien.

In deze functie kun je de lege fles pas loskoppelen als de afsluiter van de andere fles ook dicht is. Tijdens het stoken dus gewoon de lege fles aangekoppeld laten staan.


 
Printerversie