U bevindt zich hier: Het Raku proces C. Opstellen oven  
 HET RAKU PROCES
A. Om te beginnen
B. Glazuren
C. Opstellen oven
D. Over de brander
E. Ovenplaat & steunen
F. Inladen
G. Stoken van de oven
H. Uitladen
I. Temperatuurschok
J. Reductie

OPSTELLEN VAN DE OVEN
 

Het stoken van de raku oven doe je buiten in de openlucht. Als alternatief kun je de oven onder een voldoende open en hoog afdak opstellen. Ook dan moet er ten minste 2 m. vrije hoogte zijn boven de oven. Gewoon in huis, garage of schuur is absoluut onveilig.

Geschikte ondergrond voor de oven is steen of zand. Als je de oven op gras stookt dan hou je er zeker een brandplek aan over in je gazon. Ook houten vlonders zijn niet geschikt. De bodem van de oven wordt te heet daarvoor.
Zorg dat de oven stevig staat. Om gloeiend heet werk met een tang uit een wiebelende oven te moeten halen is geen pretje. Ook de gasfles moet stabiel staan en altijd rechtop.

Wen je er vanaf het begin aan dat je de oven zodanig opstelt dat je de kant van de oven tegenover de branderpoort als werkkant hebt. Vanaf deze kant controleer je de voortgang in de oven en laad je de oven uit. Stel de oven dus zo op dat deze zijde goed bereikbaar is, zonder dat je er telkens voor over de gasslang moet stappen. 
 

De oven wordt gestookt met propaangas. Meest gebruikelijk zijn de grijze Shell flessen met een inhoud van 10,5 Kg vloeibaar propaan gas.
Deze flessen zijn algemeen verkrijgbaar. Kijk hier voor een adres bij jou in de omgeving.

Dit vloeibare gas moet in de fles verdampen alvorens het via de drukregelaar naar de brander kan stromen. Voor deze verdamping is warmte nodig en zodoende is er een constante warmtevraag van de gasfles tijdens het stoken. Warmte die de gasfles vanuit zijn omgeving moet zien op te pakken. Tijdens het stoken zul je al snel condens aan de buitenzijde van de fles zien als teken dat de fles kouder is dan zijn omgeving. Als de gasfles niet voldoende warmte vanuit zijn directe omgeving krijgt (in de winter) wordt de fles kouder en kouder en kan uiteindelijk gaan bevriezen. Als dat gebeurt stagneert het hele stookproces van de oven.
Het is daarom niet verkeerd om, als het buiten koud is, de gasfles in de buurt (0,3 - 0,5 m) van de oven te plaatsen zodat die wat stralingswarmte van de oven krijgt. Wikkel de overtollige propaan slang om de gasfles zodat je er niet over kunt struikelen. Zorg er ook voor dat de slang de oven niet raakt.


 

Shell propaan gasfles Inhoud 10,5 Kg vloeibaar propaan. Op de fles wordt statiegeld geheven.

 

Controleer elke keer als je gaat stoken de kwaliteit van de gasslang. De gasslang is voorzien van het jaar van fabricage zodat je kunt zien hoe oud deze is. Er wordt in het algemeen geadviseerd (o.a. door Shell) om de slang elke twee jaar te vervangen.
Vervang de slang echter onmiddellijk bij verkleuring, vervorming, beschadiging of bij de eerste tekenen van poreusheid. Neem in dat opzicht geen enkel risico.
Een nuttige accessoire is een koppelstuk waarmee je twee gasflessen aan 1 branderset kunt verbinden. Elke gasfles heeft dan slechts de halve gashoeveelheid te leveren waardoor het stoken in de winter makkelijker gaat.


 

Shell gasflesaansluiting

Printerversie