U bevindt zich hier: Het Raku proces G. Stoken van de oven  
 HET RAKU PROCES
A. Om te beginnen
B. Glazuren
C. Opstellen oven
D. Over de brander
E. Ovenplaat & steunen
F. Inladen
G. Stoken van de oven
H. Uitladen
I. Temperatuurschok
J. Reductie

HET STOOKPROCES
 

Stook je de oven voor de eerste keer dan is het raadzaam om wat extra tijd voor het opwarmen te nemen. De ovenplaat hebben wij al onbelast voor je gestookt op 950 °C, iets wat door de fabrikant wordt voorgeschreven. Desondanks kan de ovenplaat tijdens een periode van opslag weer vocht opnemen.
Ook voor het werk is het beter om wat tijd te nemen voor het opwarmen, helemaal als je vlak voor het stoken geglazuurd hebt. Al het vocht moet uit het werk en ovenplaat gedampt zijn voordat de temperatuur te hoog wordt, om de kans op schade te verkleinen. Ook de net opgebrachte glazuurlaag kan barsten en omhoog krullen als de temperatuur te snel te hoog wordt. Met als risico dat het vervolgens niet meer mooi uitvloeit.

Goed, we hebben dus de oven op een geschikte plek opgesteld. De gastank staat, zeker wanneer het koud, is niet te ver weg. De overtollige slang is keurig om de tank gewikkeld zodat je er niet over struikelt wanneer je de drukregelaar wilt bedienen. De brander ligt horizontaal uitgelijnd voor de branderpoort en de oven is zorgvuldig beladen. De ovendeksel is nog steeds van de oven. Het thermokoppel van de pyrometer kan in positie gebracht worden via de daarvoor bestemde opening bij de rechterhandgreep van de oven als je naar de branderpoort kijkt.

Iedereen die betrokken is bij het stoken van de oven moet handschoenen en een veiligheidsbril dragen.



A.

Ontsteek de brander volgens de procedure zoals uitgelegd bij -D. Over de brander- en plaats hem horizontaal voor de branderpoort. Voorzijde branderkop gelijk aan buitenzijde ovenvat.
De gasdruk blijft zoals die is voor minstens een half uur. Op die manier geven we zowel de oven als de werkstukken de gelegenheid geleidelijk op te warmen.
Na een half uur leggen we de ovendeksel op de oven terwijl de gasdruk nog steeds onveranderd blijft waardoor de temperatuur aanzienlijk verder zal stijgen. Deze situatie nog eens een half uur handhaven.



Opmerking

Het voorverwarmen zoals we dat hier omschrijven is met name nodig als je de oven voor de eerste keer stookt tijdens een stookdag. Je kunt deze opwarmtijd naar eigen inzicht aanpassen als je de oven meerdere keren achter elkaar stookt. Maar zorg ervoor dat je werkstukken wel goed droog zijn voordat de temperatuur boven de ca. 150 °C komt. En zelfs met deze laagst mogelijke gasdruk maar met de deksel op de oven kan de temperatuur al snel tot "gevaarlijke" waarden stijgen indien je werkstukken niet goed droog zijn.



 

Opwarmen Ook met een minimale druk kan de temperatuur in de oven al te hoog worden wanneer je werkstukken niet volledig droog zijn.

B.

Na deze periode van opwarmen en wanneer de werkstukken helemaal droog zijn verhogen we de gasdruk naar een waarde die overeenkomt met de halve capaciteit op het technisch detailoverzicht van de oven op deze site.
De temperatuur zal nu snel stijgen tot boven de 600 °C. Deze druk handhaaf je gedurende ongeveer 30 minuten.

Drukaanduiding op manometer


 

Schaaldetail manometer 0-6 Bar

C.

Werk je met een pyrometer dan is het makkelijk te constateren dat na 30 minuten de temperatuurstijging langzamer verloopt. Tijd om de gasdruk verder te verhogen naar de top gasdruk. Kijk voor de juiste drukindicatie op de desbetreffende detailpagina van de oven.
Deze druk houden we aan tot we de gewenste temperatuur bereikt hebben en de glazuur gesmolten is.

Drukaanduiding op manometer


 

Top gasdruk

Printerversie